Odchudzanie bez głodu, czyli dlaczego warto wybrać dietę ketogeniczną

Odchudzanie bez głodu
Anna Pelzer z Unsplash

Dieta ketogeniczna to nowoczesny i bardzo popularny sposób odżywiania, który znacząco odróżnia się od większości diet. Podstawowym założeniem jest spożywanie niemalże wyłącznie produktów bogatych w zdrowe tłuszcze, ograniczając przy tym spożycie białek i przede wszystkim węglowodanów. W procesie stosowania diety organizm zaczyna czerpać energię z nowego źródła (ciał ketonowych), co pozwala na bardzo szybkie zniżenie wagi. Poza tym bardzo często lekarze zalecają ją ludziom chorym na cukrzycę i padaczkę.

Dieta ketogeniczna – sposób na walkę z głodem

Przebywanie na diecie kojarzy się w wielu osobom z otyłością, restrykcyjnymi zasadami. Dieta ketogeniczna to jednak jedna z niewielu (lub nawet jedyna), na której właściwie nigdy nie będziemy chodzić głodni. W momencie, kiedy organizm zaczyna pobierać energię z tłuszczy, nie czujemy potrzeby dostarczania cukrów (węglowodanów). Poza tym jest to dieta stosowana również jako metoda terapeutyczna w konkretnych jednostkach chorobowych i dopiero od niedawna wkracza na zwykłe obszary osób zwykle ciekawskich, które pragną zredukować masę ciała.

Czym jest dieta ketogeniczna? Dieta „keto” pod lupą

Podstawowym źródłem energii w naszym organizmie są cukry, czyli węglowodany. Metabolizm ma to do siebie, że jeśli podaż energii w jedzeniu jest zbyt wysoka w stosunku do jej zużywania, a zbyt duża ilość niewykorzystanych kalorii równa się zwiększaniu tkanki tłuszczowej i wagi. Jest to proces naturalny i spowodowany wytworzeniem takich mechanizmów naturalnych w procesie ewolucji. Kiedy odczuwamy głód, organizm potrzebuje przede wszystkim węglowodanów. Jeżeli jednak wejdziemy w stan ketozy, dostarczanie węglowodanów przestanie być konieczne, a razem z tym odejdzie uczucie głodu. Łatwo dostępne źródło energii (węglowodany) mogą być zastąpione tłuszczami, co powoduje, że organizm ma do dyspozycji trudniej przyswajalny materiał energetyczny. Jednym z największych paradoksów jest to, że to cukry łatwiej przekształcają się tkankę tłuszczową niż tłuszcze (w dużym uproszczeniu).

Co jeść na diecie ketogenicznej?

W przypadku diety ketogenicznej odchudzanie jest często „efektem ubocznym”, który pojawia się jako rezultat zmian w organizmie i poprawy zdrowia. Warto jednak wziąć pod uwagę, że dieta ketogeniczna (którą może nam zaproponować np. catering dietetyczny Zielona Góra), jest systemem odżywiania, którą trzeba przestrzegać przez długi okres. Samo wprowadzenie organizmu w stan ketozy może trwać do kilku dni, a pierwsze dni eliminowanie cukrów będą bardzo trudne, a nawet nieprzyjemne. Większość produktów spożywanych na diecie to tłuszcze – tłuste mięsa i ryby (dieta ketogeniczna nie nadaje się więc dla wegetarian), orzechy, awokado, oleje, oliwa z oliwek, olej kokosowy, masło orzechowe, śmietana czy masło. Jeżeli chodzi o źródła węglowodanów, to powinny być one zredukowane do niskokalorycznych warzyw i owoców. Może to spowodować powstanie niedoborów witamin i minerałów. Najlepszym sposobem na ich uniknięcie jest dieta pudełkowa.

PODZIEL SIĘ: