Wszystkie wpisy

Jin i Jang

Według tradycji i kultury chińskiej zwanej Feng Shui istnieją dwie siły, które są względem siebie przeciwne. Występowanie jednej z nich w przyrodzie wymusza istnienie tej drugiej, Jin to element zimny i wilgotny, zaś Jang jest suchy i gorący. Te dwa pierwiastki są podstawą istnienia pięciu żywiołów: drzewo, ogień, ziemia, metal i woda. Symbolem Jin jest księżyc oraz osoby urodzone w lata nieparzyste, wpływa on na występowanie negatywnych cech, takich jak: bierność, uległość, bezuczuciowość oraz ograniczoność. Dla sprostowania dodam, że występowanie tych cech u wyżej wymienionych osób nie jest obligatoryjne, wręcz przeciwnie wzmacnia je w walce ze słabościami. Jang symbolizuje słońce oraz osoby urodzone w latach parzystych, mają one predyspozycje to wzbogacania w sobie takich cech jak: radość, siła, ochota do życia oraz aktywność.
Żywioły zawarte w żywności
Każdy wyżej wymieniony żywioł ma określony smak i reguluje inne procesy, jest zawarty w narządach, porach roku czy emocjach:
• woda: to smak słony, reprezentuje zimę, nerki i pęcherz moczowy, jej cechy to odwaga oraz przeciwieństwo do niej, czyli tchórzostwo. Jest zawarta w takich artykułach jak: szynka, tuńczyk, oliwka, sól i oczywiście woda mineralna.
• ogień: przejawia się w smaku gorzkim, reprezentuje lato oraz odpowiada za serce i jelito cienkie. Jego cechy to radość i skupienie. Zawarty jest w: mleku, brukselce, grejpfrucie, kawie, herbacie, koniaku i grzanym winie.
• ziemia: to smak słodki, przejawia się w „babim lecie” oraz odpowiada za śledzionę i żołądek. Cechuje się troską i szczodrością. Zawarta jest w: dyni, morelach, brzoskwiniach, maśle, miodzie, kapuście i cukrze.
• drzewo: prezentuje smak kwaśny, odzwierciedla się w wiośnie i narządach takich jak wątroba i pęcherzyk żółciowy. Odpowiednia pora roku to wiosna a żywność to: pietruszka, granat, kurczak, maliny, śmietana i jogurt.
• metal: to smak ostry, występuje na jesień i odpowiada za płuca i jelito grube. Jego cechy to smutek i wigor. Przejawia się w: serach pleśniowych, alkoholu wysokoprocentowym, cebuli, koprze, dziku, zającu, rzodkiewce i winie ryżowym (sake).
Żywienie zgodne z zasadami pięciu żywiołów
Aby nasz organizm funkcjonował prawidłowo należy rozsądnie dobierać produkty żywnościowe oraz w odpowiednim czasie je spożywać. Oprócz przynależności do jednego z żywiołów nasze jedzenie może mieć naturę Jin, czyli być zimne i wychładzać nasz organizm, lub Jang i być gorące, jednocześnie osuszać nasze ciało. Ma to znaczenie, ponieważ różne są nasze potrzeby w kolejnych porach roku i tak w lato i ciepłą wiosnę wartościowsze dla nas będą produkty Jin, zaś w czasie zimy i chłodnych jesieni produkty jang. Każdy dzień powinien składać się z trzech posiłków i dwóch przekąsek, przy czym warto zwrócić uwagę na smaki, powinny one wszystkie występować w daniu (jest jeden wyjątek: przekąski mogą mieć charakter słodki i nie trzeba dodawać innych smaków). Nie można w nadmiarze spożywać produktów o jednorodnych smakach, może to przynieś niepożądane skutki, np., gdy w daniu mamy więcej wiktuałów z grupy słonej może to zakłócić nasz metabolizm, a kwaśne artykuły wpływają na pracę trzustki i wątroby. Gdy sporządzamy jakąś potrawę kolejność dodawania składników też ma znaczenie, jeżeli jest taka możliwość to na początku będą słodkie, słone i ostre elementy a w późniejszej kolejności kwaśne i gorzkie. Nie ukrywam, że trzymanie się wszystkich zasad równowagi żywieniowej jest bardzo trudne, nauka przynależności produktów do danej grupy może nas zniechęcić i skomplikować nam codzienność. Żeby się wspomóc trzeba skorzystać z przepisów specjalistów i im zawierzyć swoje żywienie. Z czasem nauczymy się kontrolować i wzbogacać swoją dietę a najlepszym podziękowaniem za ten trud będzie nasz organizm, który zdrowy i smukły poprawi nie tylko nasz wizerunek, ale także ochotę do życia.